Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir
Vajinismus dünya genelinde oldukça yaygın olarak görülmekte olan bir cinsel sağlık problemidir. Vajinismus oluşmasına temel teşkil eden sebepler psikolojik ve yapısal sebepler olarak iki başlık altında incelenmekte, elde edilen bulgular ışığında farklı tedavi yöntemleri kullanılarak sorunun çözümü amaçlanmaktadır. Yapısal sebepler soruna %10 oranında kaynak oluştururken, %90’lık bölümü bireyin psikolojik yapısına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Vajinismus’un gelişmesine temel oluşturan psikolojik etkenler arasında oldukça yaygın görülen ilk gece korkusu, namus kavramı ve kızlı zarı ile ilgili geleneksel çekinceler, cinsel tecrübesizliktir. Bireyin içine kapanık oluşu ve yarım ve yanlış bilgilerle cinselliği yorumlaması da vajinismus oluşumunda önemli bir etkendir. Tüm bunların dışında erken dönemlerde yaşanan cinsel travmalar, taciz, ilişkiye zorlanma gibi sebeplerde ilerleyen dönemlerde vajinismus oluşumuna temel teşkil edebilmektedir.
Kadının kendisini gerek fiziksel gerekse biyolojik olarak yetersiz görmesi, sürekli yeis hali, stres ve kavgalı aile ortamları da psikolojik sebepler arasında yer almaktadır. Aile içi çarpık ilişkiler, ebeveynlerin cinsel ilişkilerine şahit olma, farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan korku halleri de vajinismus oluşumunu tetikleyen faktörlerdir.
Vajinismus Oluşumuna Sebep Olan Yapısal Sorunlar
Vajinismus oluşumuna sebep olan yapısal sorunlar nelerdir ? Vajinismus oluşumunda psikolojik etkenler ağırlıklı olmakla birlikte, bazı yapısal nedenler de hastalığın oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenler arasında,
- Kızlık zarının yapısındaki bozukluklar(zarın normalden kalın ve sert oluşu, yüksek kenarlara sahip olması)
- Vajinanın kısa olması
- Bartholin kisti ve apsesi (vajina girişinde yer alan sağlı sollu 2 adet kese şeklinde bezde oluşan apse ve kist oluşumları)
- Pelvik inflamatuar hastalığı ( yumurtalık, rahim ve rahim boynunda oluşan enfeksiyonlar)
- Vulvar Vestibilitis hastalığı ( vajina girişinde keskin ağrı, batma ve acı duyma)
- Vajinal enfeksiyonlar yer almaktadır.
Vajinismus Tedavi Yöntemleri
Vajinismus tedavi yöntemleri. Vajinismusa sebep olan yapısal sorunlar, uzman hekim muayenesi sonrasında yapılacak basit cerrahi operasyonlar sonucunda çözülebilmektedir. Sorunun kaynağında büyük oranda etkili olan psikolojik sorunlar ise, davranışsal ve bilişsel cinsel tedavi yaklaşımlarıyla çözüme kavuşturulmaktadır. Bu tedavi yöntemlerine göre nispeten yeni bir tedavi yöntemi olan hipnoz tedavileri de bazı durumlarda yararlı olabilmektedir. Vajinismus tedavilerinde uygulanan bilişsel yaklaşımlar, bireyin geçmişte edindiği yanlış bilgilerin düzeltilmesi şeklinde yürütülmektedir. Tedavi sürecinin sonunda bireyin cinselliğe bakış açısının değiştirilmesi ve cinsellik konusunda farkındalık kazanması amaçlanmaktadır.
Davranışsal yaklaşımlar olarak adlandırılan ‘’ vajinismus egzersizleri’’, sorunun çözümünde önemli oranda mesafe kaydedilmesini sağlamaktadır.
- Masaj seansları,
- Parmak egzersizleri,
- Kegel egzersizleri( vajina etrafını saran kasların güçlendirilmesi),
- Gevşeme egzersizleri
- botoks uygulamaları
- vajinal dilatatör çalışmaları vajinismus tedavisinde davranışsal tedavinin birer parçasıdır.
Erkek Eşe Uygulanan Tedaviler
Erkek eşe uygulanan tedaviler nelerdir ? Birçok kadın-erkek birey için hala yıkılması zor bir tabu olarak karşımıza çıkan cinsellik, erkek eşlere de uygulanması gereken davranışsal tedavilerle bir nebze olsun daha net anlaşılır hale gelecektir. Çünkü erkekteki muhtemel ürolojik problemler de vajinsmus oluşumuna temel teşkil edebilmektedir. Bazı durumlarda kadında herhangi bir sorun görülmemekle birlikte erkekteki cinsel isteksizlik hali, sertleşme problemi ve erken boşalma zamanla kadında vajinismus belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Vajinismus tedavileri genel bir yaklaşımdan çok, bireye özgü yapıldığı takdirde elde edilen sonuçların daha başarılı olduğu da bir gerçektir.