Vajinal Kaslar ve Kegel Egzersizleri
Vajinal Kaslar ve Kegel Egzersizleri. Pelvik bölge, halk arasında leğen kemiği olarak bilinen kemik yapının iç bölgesidir. Pelvis tabanını; üretra, vagen ve makat etrafını belli bir düzen içinde saran kas tabakasına da pelvik taban kasları denir. Pelvik taban kaslarına tıp dilinde pubococygeus kasları denir. Pelvik taban kasları vajinal kaslar, aşk kasları olarak da bilinir. Pelvik taban kasları nasıl farkına varılır? Pelvik taban kasları en iyi tuvalette idrarını yapma esnasında fark edilir.
İdrar yapma esnasında 1-2 saniye idrar yapılır sonrasında 1-2 saniye tutulur veya idrar akışı yavaşlatacak şekilde pevik taban kasları kasılır. Bu idrar bitene kadar devam ettirilir. Pelvik taban kaslarını fark etmenin bir yolu da kadının vagenine işaret parmağını sokarak pelvik kasları kasmak suretiyle parmağını sıkıştırıp gevşetmesidir. Bu egzersizler ilk denendiğinde zorlanılabilir ancak ümitsizliğe kapılmamalıdırlar.
Zamanla pelvik taban kaslarının kuvvetlenmesiyle kolaylıkla tuvalet egzersizlerini yapabilir hala gelebilirler. Nasıl spor yaparken kasların kuvvetlenmesi için bir süre geçmesi gerekiyorsa bu kural pelvik taban kasları için de geçerlidir. Kegel egzersizleri nedir? Kegel egzersizleri pelvis taban kaslarının güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Bu egzersizleri ilk kez Arnold Kegel tariflediği için bu ismi almıştır.
Kegel egzersizleri yapılışı
Kegel egzersizleri nasıl yapılır? Pelvik taban kasları farkına varıldıktan sonra kegel egzersizleri ile bu kaslar kuvvetlendirilmeye çalışılır. 5 saniye pelvik taban kasları kasılır ve sonra 5 saniye gevşetilir. Pelvik taban kasları hızlı hızlı kasılıp gevşetilir. Pelvik taban yavaş yavaş aşağıdan yukarıya doğru pelvik taban tamamen yukarı çekilecek şekilde kasılır. 5 sene beklenir ve yavaşça gevşetilir. Kegel egzersizleri başlangıçta günde 3 kez 10 defadan az olmamak üzere yapılır. Pelvik kaslar kuvvetlendikçe her akla geldiğinde gün içerisinde 100 kere olacak şekilde yapılır.
Kegel egzersizlerine ne kadar süre devam edilmelidir? Pelvik taban kaslarının kuvvetlenmesi için en az 3 ay gereklidir. Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 aya kadar uzayabilir. Ancak en doğrusu kegel egzersizlerinin ömür boyu yapılmasıdır. Özellikle vajinal doğum yapmış veya menopoz dönemindeki kadınların ömür boyu kegel egzersizleri yapmaları ileride vaginal sarkmalar nedeniyle yapılacak ameliyatların önüne geçebilir.
Kegel egzersizleri niçin yapılır?
Kegel egzersizleri niçin yapılır? İdrar kaçırma şikayeti olan kadın ve erkeklerde üretra dediğimiz idrar çıkış yolunun etrafındaki kasları çalıştırarak kuvvetlendirir. Böylece idrar kaçırmaya neden olan mesane–üretra boynu açısında düzelme olur. Kadınlarda vageni saran kasların (pelvik kasların) kegel egzersizleri ile kuvvetlenmesiyle normal doğum daha kolay olur. Erkek ve kadınlarda cinsel işlev bozukluklarında kegel egzersizleri orgazm olmayı kolaylaştırır. Bu yüzden pelvik kaslara aşk kasları da denir. Dışkı boşaltımında ( defekasyonda) vaginal kasların rolü vardır. Vagen kasları gevşek olduğunda dışkılamada problemler yaşanır. Kegel egzersizleri çoğunlukla problemleri önleyicidir.
Yukarıda sayılan problemlerde tedavinin önemli bir parçasıdır. Kliniğimizde her hasta ayrıntılı olarak fiziksel ve psikolojik olarak değerlendirilir. Kişiye özel bir tedavi programı çıkarılır ve bu program hastayla paylaşılır. Hastanın tedavi süreci ile ilgili tüm soruları cevaplanır. Hastanın kendine ve doktoruna güveni tam olarak sağlanır. Gerek duyulduğunda vajinoplasti dediğimiz vajeni daraltıcı ameliyatlar da yapılır.