Telefon
WhatsApp
İnstagram
Youtube
Rahim Sarkması Tedavisi – Uterus Prolapsusu Nedir?

Rahim Sarkması Tedavisi – Uterus Prolapsusu Nedir?

Tıp dilinde uterine prolapse ve halk arasında rahim sarkması olarak adlandırılan rahatsızlık, rahmin bulunduğu normal yerden daha aşağıya doğru kaymasıdır. Kas ve dokularla bağlı olan rahmin aşağı doğru düşmesinin derecesi her hastamızda değişiklik gösterir. Hastalarımızda hafif ya da ileri düzeyde rahim sarkması olabilir. Bu sebeple hastalarımızın tedavilerinde, hastalığın derecesine göre tedavi planı oluşturulur. Özellikle ileri derecede rahim sarkması tanısı koyduğumuz hastalarımızın tedavi edilmesi önemlidir. Rahim sarkması tedavisi gereken ve tedavisi mümkün bir hastalıktır.

 

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim Sarkması Nedir?

Tıbben uterus prolapsusu ya da vajinal sarkma olarak bilinen hastalık, halk arasında rahim sarkması ya da rahim düşmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalıkta rahim, bulunduğu yerden aşağı doğru kayar ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.

Rahim Sarkmasının Nedenleri Nelerdir? Rahim Sarkması Neden Olur?

Bu rahatsızlığın pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Pelvik kaslara ve bağ dokularına bağlı olan rahim, genellikle kas ve doku zayıflaması nedeniyle aşağıya doğru kayar. Çoğunlukla yaş ilerlemesiyle birlikte rahim sarkabilmektedir. Ancak rahmin sarkmasının tek nedeni yaş ilerlemesi değildir. Kadınların normal doğum ile iri bebek dünyaya getirmeleri, genetik nedenler, aşırı kilolu olmak, ağır kaldırmak ve bunlar gibi benzeri sebepler rahim sarkmasına neden olabilmektedir.

Rahim Sarkmasının Belirtileri

Genellikle hastalarımızın şikâyetleri ve rahim sarkmasının belirtileri şunlardır:

  • Bu hastalığın en bilinen belirtilerinden biri idrar kaçırma sorunudur. Ayrıca bazı hastalarımızda idrar yapmada güçlük ya da idrar yapamama gibi belirtilerde olabilmektedir.
  • Bağırsak hareketlerinde değişiklikler,
  • Pelvik ağrıların olması,
  • Vajinadan akıntı ya da kan gelmesi,
  • Cinsel birleşmede yaşanan ağrılar ve
  • Vajinada ağırlık varmış hissidir.

Bu tür belirtilerde jinekolojik muayene gerekir ve rahim sarkması tedavisi gerekebilir. Rahmin sarkması cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir.

 

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastalığın derecesine göre bazı hastalarımızın tedavisinde rahim sarkması ameliyatı gerekebilmektedir. Hastalığın derecesi hafif olduğunda ameliyat yerine, öncelikle kegel egzersizleri ile kasların güçlendirilmesi hedeflenir. İleri derecedeki rahim sarkmalarında ise tarafımıza başvuran hastamızın gebe kalma isteğine göre tedavi planı oluşturulur. Gebelik düşünen hastalarımızın, vajinal halka olarak adlandırılan vajinal pesser kullanması gerekir. Bu halka, hem hamilelik öncesi hem cinsel ilişkide hem de hamilelikte kullanılabilir.

İleri derecedeki rahim sarkmalarında ise cerrahi operasyon gerekmektedir. Rahim sarkması ameliyatı iki farklı şekilde yapılır ve bu ameliyatların amacı pelvik taban kaslarının güçlendirmek ve iyileştirmektir.

  • Bu cerrahi operasyonlardan biri kolpoklezis yöntemidir. Ameliyatla vajina duvarı dikilir. Böylelikle rahmin sarkması engellenir.
  • Karından girilerek yapılan ameliyatla da yine pelvik kasların güçlendirilmesi sağlanır.

Rahim sarkması iyileştirilemediği durumlarda ise rahmin tamamen alınması gerekebilir. Ameliyatlı tedavilerde uygulayacağımız yöntem, hastalarımızın jinekolojik muayenesinden ve yaptığımız tetkiklerden sonra belirlenir. Rahim sarkması tedavisi de hastalığın derecesine göre planlanır.

Rahim Sarkması Ameliyatı İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hastalarımız operasyondan 3 gün sonra, genellikle günlük yaşamına devam edebilir.
  • Operasyondan sonra takriben 30 ila 40 gün cinsel birleşme için beklenmesi gerekir. Bu süre ameliyattan sonra yapacağımız kontroller sonrasında değişebilir.
  • Ağrı olması halinde reçete edeceğimiz ilaçların kullanılması önemlidir.
  • Operasyon sonrası az miktarda kanama görülebilir ancak kanamanın artması halinde tarafımıza bildirilmesi gerekir.
  • Ayrıca ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

Rahim Sarkması Ameliyatının Riskleri Var mıdır?

Her operasyonda olduğu gibi rahim sarkması ameliyatının da riski vardır. Ancak bu operasyonun riski oldukça azdır. Enfeksiyon, idrar yolunda yaralanma gibi riskleri bulunmaktadır.

Rahim Sarkması Kendiliğinden Geçer mi?

Hayır, rahim sarkması kendiliğinden geçmeyebilir, hatta zamanla derecesi de artabilir. Eğer rahim sarkması belirtileri fazla şiddetli ise cerrahi operasyonla tedavi gerekebilmektedir.

Bakire Kadınların Rahimleri Sarkar mı?

Hayır, bakire kadınlar genellikle rahim sarkması riski taşımazlar.

 

Ankarada Rahim Sarkması Ameliyatı Fiyatları

Rahim sarkması tedavisi için öncelikle jinekolojik muayene, gereken tüm tetkiklerin yapılması ve hastalığın tanısının koyulması gerekmektedir. Hastalığın derecesine göre de tedavi planı belirlenir ve bu tedavi planı doğrultusunda cerrahi operasyona karar verdiğimizde, rahim sarkması ameliyatı fiyatları konusunda hastalarımız bilgilendirilir. Rahim sarkması tedavisi için kliniğimi arayarak randevu alabilirsiniz ve tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Ayrıca histerektomi, vajinismus tedavisi, kızlık zarı dikimi, genital estetik uygulamalar ve jinekolojik hastalıkların tedavisi içinde kliniğimi arayarak randevu alabilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.

Instagram sayfamdaki rahim sarkması konulu ve diğer paylaşımlarımı buradan, YouTube kanalımdaki videolu paylaşımlarımı da buradan takip edebilirsiniz.

Önceki
Genital Kök Hücre Tedavisi