Kızlık Zarı Hangi Durumlarda Yırtılır
Kızlık zarı, vajinanın hemen girişinde yer alan ince bir doku katlantısıdır. Vajina girişinin 1 cm içerisinde bulunan zar, bu derinliğe ulaşıldığı takdirde yırtılabilir. Kızlık zarının bir bekâret nişanı olarak görüldüğü toplumlarda evlilik öncesi cinsel birleşmenin kanıtı olarak görüldüğünden özenle korunur. Kızlık zarı, farklı sebeplere bağlı olarak yırtılabilmektedir.
- Cinsel ilişki
- Cinsel istismar
- Kazalar
- Mastürbasyon gibi sebepler kızlık zarının yırtılma sebepleri arasında yer almaktadır.
Ancak bazı kızlık zarları yapısal farklılıklar sebebiyle yırtılmaz. Bireyin defalarca ilişkiye girmesi veya kendini tatmin durumlarında elastik yapısı sebebiyle yırtılmanın oluşmadığı durumlar sıklıkla görülmektedir. Kızlığın giderilmiş olup olmadığı jinekolog tarafından yapılan kısa bir muayene sonrası kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Ağrısız bir şekilde yapılan kızlık zarı muayenesi birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilir.
Kızlık Zarı Çeşitleri
Kızlık zarı çeşitleri nelerdir ? Kızlık zarı, kadın bireyin biyolojik yapısına göre farklı biçimlerde olabilmektedir. Kızlık zarının onarımı durumunda kızlık zarının yapısı oldukça önemlidir.
- Halka şeklinde kızlık zarı (Annüler)
- Deliksiz (imperfore)
- Septalı ( bölmeli)
- Kiribriform ( kalbursu )
- Kresent ( yarım ay )
- Yarı septalı ( yarı bölmeli)
- Labial ( dikey yarıklı)
- Fimbrial ( tüp benzeri) kızlık zarının çeşitleridir.
Annüler kızlık zarı kızlık zarı dikimlerinde oldukça iyi sonuçların alınabildiği bir zar çeşididir. Muayenede hakla şeklinde bir yapıda görülür. Deliksiz kızlık zarına sahip olan bireylerde adet kasnı dışarı akmaz, bu sebeple hastalar ergenlikte adet görememe sorunu yaşayabilirler. Bu tür kızlık zarları cerrahi işlemle açılarak bir daha kapanmamak üzere dikilir.
Septalı kızlık zarı yukardan aşağıya inen bir perde görünümü mevcuttur. Perdenin kalın olması halinde cinsel ilişki sırasında güçlük yaşanması muhtemeldir. Kribriform, yani kalbur görünümlü kızlık zarları, adet kanının güçlükle akabildiği ve ilişkide zorlanmaların olabildiği bir zar tipidir. Kresent tipi kızlık zarının en yaygın olarak görülen biçimidir.
Zar üst bölümde çok az bir yer kaplarken alt tarafı daha geniştir. Yarı bölmeli zar ise, oldukça nadir görülen bir yapıya sahiptir. Kızlık zarının yukardan aşağıya olmak üzere tam olmayan bir perde yapısıyla bölünmüş şeklidir. Labial kızlık zarı da nadiren görülen ve yukardan aşağıya uzaman bir yarık biçimindedir. Bu tür kızlık zarları muayene edilmediği takdirde anlaşılmaz. Tüp biçiminde olan kızlık zarları da nadir görülmekte olup, kadın tüplerinin enine kesit görüntüsüne sahiptir.
Kızlık Zarı Onarımı Mümkün Mü?
Kızlık zarı onarımı mümkün mü ? Kızlık zarı çeşitlerinde de görüleceği üzere, birçok farklı yapıda olmalarına rağmen, yırtılan kızlık zarlarının onarılması mümkündür. Geçici veya kalıcı kızlık zarı dikimi, ilk kez cinsel ilişkiye giriyormuş gibi ilk ilişkide kanamanın oluşması amacıyla talep edilmektedir. Geçici kızlık zarı (hymenorrafi) jinekolog tarafından lokal anestezi altında oldukça kısa bir zaman zarfında yapılır.
Bu tür kızlık zarı dikimleri için en uygun süre evlilik veya cinsel birleşmeden önceki 3-7 gündür. Ancak kullanılan iplik kalitesi ve yönteme göre 1-10 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Kalıcı kızlık zarı (hymenoplasti) dikiminde ise, süre veya bireyin önceden kaç kez cinsel ilişkiye girdiği önemli değildir.
Kürtaj geçirmiş, düşük yapmış bireyler bile kalıcı kızlık zarı dikimi ile ilk yaşadıkları cinsel ilişkide kanamayla karşılaşırlar. Kliniğimiz kapsamında gerçekleştirilen Estetik Operasyonları hakkında bilgi almak için Genital Estetik Sayfamıza Göz Atabilirsiniz.