Jinekolojik Muayene Nedir
Jinekolojik Muayene Nedir
Jinekoloji, Ergenlik döneminde başlayan ve ömür boyu sürecek olan erişkinlik yolculuğunda karşılaşılması muhtemel tüm hastalıkları tedavi eden Branşa verilen isimdir. Kadın bedeni düşünüldüğünde, özellikle sağlıklı üremeye odaklanan tıp kategorisi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Jinekolojinin alt kategorileri ise;
- Doğum
- Kadın hastalıkları
- Tüp bebek
- Kısırlık tedavisi
- Aile planlaması
- Jinekolojik Onkoloji
- Cinsel hastalıklar
- Cinsel problemler
Gibi kategoriler Branşın alt kategorileri olarak karşımıza çıkar. Kadın hastalıkları ve sağlığı alanında yapılan tüm bu çalışmalara verilen isim jinekolojidir. Bir tıp dalı olan jinekolojik hastalıkları tedavi amacı ile eğitilen hekimler de jinekolog denmektedir.
Jinekologların uzmanlık alanlarına baktığımızda;
- Rahim ağzı,
- Fallop tüpleri,
- Yumurtalıklar,
- Uterus,
- Vajina ve vulva
Hastalıklarında uzmanlaştıkları gerçeği karşımıza çıkar. Bu alanlarda başlıca hastalıkları da şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Adet problemleri
- Doğum kontrolü
- Cinsellik
- Menopoz ve kısırlık sorunları
Jinekologların başlıca tedavi hizmeti sunduğu alanlardır. Jinekologlar doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere iki farklı kategoride tedavi hizmeti sunar. Jinekologların büyük bölümü kadın doğum uzmanıdır. Fakat her kadın jinekolog kadın doğum uzmanı değildir. Doğum uzmanlarının asıl uzmanlık alanları;
- Hamilelik,
- Doğum ve puerperium
Doğumu takip eden dönemin doğru şekilde yönetilmesi alanında uzmanlaşmıştır. Kadın doğum uzmanları, sadece doğum alanında değil, aile planlaması ve cinsel hastalıklara kadar son derece geniş bir alanda hizmet sunar.
Jinekologların hizmet sunduğu diğer hastalıkları da şu şekilde sıralayabiliriz;
- Gebeliğe hazırlık
- Gebelik takibi
- Vajinal doğum
- Sezaryen doğum
- Rahim hastalıkları
- Yumurtalık hastalıkları
- Rahim ağzı hastalıkları
- Kürtaj
- Adet düzensizlikleri
- Vajinal akıntılar
- Ultrasonografi
- Doğum kontrol
- Tüp bebek
- Dış gebelik
- Vajina sarkmaları
- İdrar kaçırma
- Genital estetik
Özellikle toplumuzda hayati bir tehlike söz konusu olmadıkça, başta mahremiyet ve utanma düşüncesi ile Jinekolog müdahalesinden uzak kalmayı tercih eder. Jinekolojik muayeneyi çoğu kez geciktiren durum bu utanma duygusu olsa da, Jinekolojik her hastalığın tedavi edilmezse ölümle sonuçlanacağı gözden kaçırılmamalıdır.
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Jinekolojik muayene nasıl yapılır ? Jinekolojik muayeneye, Her hasta için farklı bir yolculuk olarak düşünülebilir. Öncelikle hastanın anlattığı şikâyetlerin dinlenmesi ile izlenecek yol hakkında düşünce oluşur. Gerekli görüldüğü durumlarda hasta muayene masasına yatabilir. Bu nokta da hastanın kıyafetlerini çıkarmasına ve diğer ihtiyaçlarına doktor asistanı ve hemşirelerce nezaret edilebilir.
Bel hizasından aşağıya doğru serilen Steril örtü ve iki bacağın zıt yönlere açılmasını kolaylaştıran destek noktalarına yerleştirilmesiyle muayeneye hazırlık tamamlanır.
Tıp literatüründe litotomi olarak bilinen pozisyon, karın bölgesinin, dış genital bölgenin muayene edilmesine kolaylık sağlar. Sonrasında spekulum muayenesi gerçekleştirilebilir. Bu muayene sırasında metal ya da plastik olabilir. Ördek gagasını andıran Spekulum aleti ile Vajina içi aydınlatılarak gözlemlenebilir. Jinekolojik muayene sırasında gerçekleşen her kontrol kadın sağlığının sağlanması amacıyla yapılmaktadır. Zor ve mahrem bir muayene olsa da rahatlamak ve gevşemek sürecin hızlı ve kolaylıkla sonlanmasını sağlayacaktır.