genital siğil tedavisi
Human Papilloma Virüsü
 olarak adlandırılan genital siğil – HPV kadınların rahminde, klitoris ve rektum bölgesinde, vajina girişinde ve anüs çevresinde olabilmektedir. HPV virüsü çoğunlukla cinsel birleşmeyle bulaşmaktadır. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülebilmektedir. Ayrıca bu siğiller, kadınlarda rahim ağzı kanseri nedenleri arasında da bulunmaktadır.

Çoğunlukla genital bölgelerde olan HPV virüslerinin kabarık ve ay çekirdeğine benzeyen yapıları vardır ve nemli bölgelerde oluşurlar.

Genital Siğil (HPV) Nedir?

Cinsel birleşmeyle ya da temas ile bulaşan ve HPV olarak da adlandırılan genital siğillere, tıp dilinde Human Papilloma Virüsü denilmektedir. Deride açık ve koyu lekeler ya da kabarcıklar halinde, tek veya çok sayıda olmak üzere karnabahara benzeyen bir yapı halinde de görülebilir. Zaten internetteki genital siğil görselleri incelendiğinde de bu tür yapılarda olduğu incelenebilir.

HPV enfeksiyonu olanlarda, kaşıntı ve ayrıca cinsel birleşmeyle kanama olabilir. Bu nedenle, genital siğil tedavisi gereken önemli bir hastalıktır.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Sıklıkla rastlanılan HPV belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Küçük genital bölge siğillerinde belirti olmayabilir.

  • Bağışıklığı düşük kişilerde karnabahara benzeyen bir yapıda ve deriyle aynı renkte olabilir,

  • Kaşıntı oluşabilir ve bu kaşıntı genital bölgeyi rahatsız edecek düzeyde olabilir,

  • Her ne kadar ender rastlanan bir durum olsa da, cinsel birleşme anında vajinada kanama meydana gelebilir,

  • Ve tüm bunlara ek olarak, genital ağrılar şeklinde genital siğil belirtileri görülebilir.

Genital Siğil Sebepleri Nelerdir?

Bilinen en yaygın genital siğil nedenleri arasında HPV virüsü gelmektedir. Virüsün 200’ün üzerinde farklı türü bulunmaktadır ve bunların 40’ı genital bölgede siğilin oluşumunda etkilidir. HPV-6 ve HPV-11 ise genel olarak genital siğile neden olan sebepler arasında bulunmaktadır.

  • Tek eşlilik haricinde çok sayıda kişiyle ve korunmadan cinsel ilişki yaşamak,

  • Cinsel birleşme esnasında bulaşan enfeksiyonlar,

  • Düzenli olarak bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlarının kullanımı ve bu ilaçların bağışıklığı baskı altında tutması,

  • Erken yaşta cinsel birleşmenin yaşanması ve cinsel yolla bulaşması.

Genital Siğil Kadınlara Nasıl Bulaşır?

HPV virüslerinin kadınlara bulaşmasında en etkili faktör, cinsel birleşmedir. Bu virüsü taşıyan kişilerden cinsel temasta ya da cilt temasıyla bulaşması mümkündür.

Kadınlara genital bölge siğilleri şu yollarla bulaşabilir:

  • Öpüşme gibi dudak teması ile,

  • Sarılma gibi ten teması ile,

  • Ortak kullanılan alanlardan ( Yüzme havuzları gibi),

  • Kişiye ait özel eşyaların ortak kullanımlarıyla ( Havlu, kalem vb.),

  • Ayrıca kişiye özel olan kıyafetlerin özel kullanımıyla siğiller kişiden kişiye bulaşabilir.

Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur?

Bu rahatsızlığın tanısının koyulabilmesi için hastalarımıza öncelikle jinekolojik muayene yapılması gerekir. Gözle görülmeyen HPV virüsünün araştırılması ve tanısının koyulabilmesi içinde, kesinlikle pelvik muayenenin yapılması önemlidir. Asit bazlı çözeltiler ile pelvik muayenelerde genital bölgedeki bu siğillerin varlığının belirlenmesi planlanır. Pelvik muayeneyle de genital siğiller belirlenemediği takdirde ve tanı konulamadığında ise ek olarak farklı testlerin ve tetkiklerin yapılması gerekebilir.

Bunlara ek olarak genital siğillerde, HPV ve ayrıca Smear test ile tanı koymakta mümkündür. Ayrıca kolposkopi muayenesiyle de siğiller detaylı bir şekilde incelenebilir ve bu yöntemle de tanı koyulabilir.

Genital Siğil Tedavi Yöntemleri

HPV – Genital siğil tanısı koyulduktan sonra kişiye en uygun tedavi yöntemi uygulanır. Genital siğil tedavisi şu şekilde olabilir:

  • Genital siğiller cerrahi operasyon ile alınarak tedavi edilebilir.

  • Koter ve lazer ile, oluşan lezyonun yakılmasıyla tedavisi mümkündür.

  • Bir diğer tedavi yöntemi ise Kriyoterapi tekniğidir ve bu teknikle siğiller doldurulabilir.

Genital Siğil Nasıl Geçer ve Geçer mi?

Kremlerle geçmesi mümkündür ancak bu tür tedavi yönteminde tarafımızca önerilen kremlerin kullanılması gerekmektedir. Ön gördüğümüz kremleri kullanırken uygulama yöntemi de size tarafımızca söylenmektedir.

Vücut genelinde oluşabilecek diğer siğiller ile genital bölge siğilleri arasında fark olması sebebiyle her siğil kreminin genital bölgede kullanılması uygun değildir. Bu sebeple jinekolojik muayene sonrasında tarafımızca belirlenen genital siğil kremi ve diğer tedavi yöntemleri gerekebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Siğil tedavisi öncesinde hastalarımız, çoğunlukla bizlere bazı önemli sorular sormaktadır. Bu konuyla ilgili bizlere sorulan sorularda genellikle şunlardır:

Genital Siğil Neden Olur ve Kimlerde Görülür?

HPV virüsü hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Bağışıklık sistemine bağlı olarak çoğunlukla bağışıklığı zayıf olan kişilerde bu rahatsızlığa daha sıklıkla rastlanır.

HPV Virisü Doğal Yöntemlerle Tedavi Edilebilir mi?

Hayır, kesinlikle bu rahatsızlığın tam olarak doğal tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

HPV Virüsünü Hangi Bölüm Tedavi Eder?

Genital bir hastalık olduğu için bir jinekolog ya da bir kadın doğum uzmanının tetkikler sonrasında tanı koyup, tedavi etmesi gerekir. Rahim ve rahim ağzındaki siğillerin tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Siğil Tedavisi Sonrasında Cinsel İlişki

Bu rahatsızlığın tedavisi sonlanmadan kesinlikle cinsel birleşme yaşanmamalıdır. Aksi takdirde partnerinize bulaşabilir. Cinsellik esnasında prezervatifinde koruma etkisi bulunmaz. Tedavinin sona ermesinin ardından da, cinsel birleşme için tarafımızca ön görülen plan uygulanmalıdır.

Tedavi tamamlandıktan sonrada siğillerin tarafımızca düzenli takibi ve kontrolü gereklidir.

Genital Siğilden Nasıl Korunmak Gerekir?

Bu siğillerden korunabilmek için 12 ila 26 yaş arasında HPV aşısı önemlidir. Ayrıca cinsel birleşme esnasında da korunma yöntemlerini uygulamak gerekir.