İlişkinizi Olumsuz Etkileyen 6 Cinsel Fobi
İlişkileri etkileyen cinsel fobiler nelerdir? Fobi, insanların küçük yaşlardan beri edindiği korkulardır. Kadın-erkek her yaşta bireyin yaşadığı deneyimlere ve sosyal çevrelerine bağlı olarak sahip oldukları fobiler çoğunlukla yükseklik korkusu, karanlıktan korkma, böcekten korkma gibi farklı şeylerdir. Ancak sadece kadınların yaşadığı ve her 10 kadından birinde görülen cinsel fobiler, genel toplum tarafından çok da fazla bilinen şeyler değildir.
Cinsel Fobiler
Ülkemizde yaşayan kadınlarda sıklıkla rastlanan cinsel fobiler tedavi edilmediğinde ileriki dönemlerde kadının cinsel yaşamında onarılmaz hasarlara sebep olabilmektedir. Konunun uzmanlarından aldığımız bilgiler ışığında kadınların yaşadıkları cinsel korkular nelerdir, birlikte inceleyelim.
1. Vajinismus
Kadınların cinsel yaşamları boyunca yaşayabilecekleri en önemli sorunlardan biri olan vajinismus, kadının cinsel ilişkiyi arzu etmesine rağmen kaslarını istemsizce sıkma halidir. Cinsel ilişkinin hemen öncesinde ortaya çıkan bu durum çoğunlukla cinsel birleşmenin gerçekleşememesiyle sonuçlanmaktadır. Uzman bir jinekolog tarafından % 100 tedavi edilebilen bu sorun, tedavi edilmediğinde evliliklerin bozulması ve kadında psikolojik sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
2. AgraFobi ( Cinsel İstismar Korkusu)
Kadınların büyük bir bölümünün sahip olduğu agrafobi, cinsel istismara uğrama fobisidir. Bu tür fobiye sahip olan kadınlarda her daim güven eksikliği, erkek bireylere korkarak yaklaşma görülür. Geçmişte yaşanmış taciz veya istismarların tetiklediği bu korku, normal yaşam sırasında herhangi bir sebebe bağlı olarak da ortaya çıkabilmekte, bireyin izlediği bir film veya istismar konulu bir olaya şahit olmasıyla da tetiklenebilmektedir.
3. Erkeklerden Korkma (Androfobi)
Erkek cinsiyetinden nefret etme olarak da açıklanabilen androfobi, bazı hallerde erkeklerden aşırı derecede korkma şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Bu tür fobiye sahip olan kadınlar erkeklerin bulundukları ortamlardan her zaman uzak durmaya özen göstermekte, erkekler tarafından yapılan her jest ve komplimanı tuzak olarak değerlendirirler.
4. Seks Korkusu (Genofobi)
Bu tür bir seks korkusu fobisine sahip olan kadınlar erkeklerle yakınlaşmaktan korkar ve erkeklerden mümkün olabildiğince uzak durmaya çalışırlar. Genellikle daha önceki dönemlerde cinsel istismar veya tacize uğramış kadınlarda görülen bu durum, erkek-kadın iletişimini zedelemekte ve kadının sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürmesini engellemektedir.
5. Çıplaklıktan Korkma (Jimnofobi)
Çıplak görülmekten, hatta başkaları tarafından çıplak olarak hayal edilme düşüncesinden bile rahatsızlık duyma halidir. Bu tür bir fobiye sahip olan bireyler çoğu zaman çıplak vücut görmekten büyük utanç ve korku duyabilmektedir. Sosyal yaşamı alt üst eden bu tür fobilere sahip olan kadınlar duş alırken veya spor aktivitesi yaparken bile çıplak kalan bölgelerinden rahatsızlık duyarlar.
6. Erkeklik Organı Korkusu (Fallofobi)
Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilen fallofobi, erkeklik organına karşı aşırı bir korku duyulması şeklinde görülüyor. Erkek cinsel organını güç ve tehdit simgesi olarak algılayan fallofobi sahipleri, penise dokunmak veya cinsel birleşmeyi reddediyor. Bazı kadınlarda erkek cinsel organından nefret etmeye ve tiksinmeye kadar varan bu durum, psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilebiliyor.