Ashermon Sendromu Nedir

Asherman Sendromu Nedir? Ashermann sendromu ya da diğer ismiyle tabir edilen “rahim içi yapışıklıklar” rahim boşluğunun bir kapatma veya tamamında meydana gelen ve bu boşluğun kapanması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Asherman sendromu halk arasında rahim içi yapışıklıklar olarakta tanımlanır.
Bu yapışıklıklar rahim boşluğunun bir kısmında ya da tamamında görülebilmektedir. Yapışıklıklar rahim boşluğunu tıkanmakta dır. Bu yapışıklıklar genel hatlarıyla rahmin içine yönelik küretajlar gibi cerrahi müdahalelerden sonra ortaya çıkabilmektedir.
İçindekiler
- 1 Asherman Sendromu Neden Olur?
- 2 Küretajlar Haricinde Asherman Sendromu Görülmesi
- 3 Asherman Sendromu Diğer Sebepler
- 4 Asherman Sendromunun Riskleri Nelerdir?
- 5 Asherman Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
- 6 Asherman Sendromunun Sebep Oldukları
- 7 Asherman Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
- 8 Asherman Sendromunun İlerleme Sebebi Nedir?
- 9 Rahim İçi Yapısallarda Hasta Neden Adet Göremez?
- 10 Ashermann Sendromunun Rahim İçi Yapısal Etkileri Nelerdir?
- 11 Asherman Sendromu İnfertilite (Kısırlık) ile İlişkisi Nedir?
- 12 Asherman Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
- 13 Cerrahi Girişim Ne Zaman Gereklidir?
- 14 Asherman Sendromunun Tedavisi
- 15 Histeroskopi Arıtma Cihazı ile Rahim İçi Yapışıklıkların Giderilmesi
Table of Contents
Asherman Sendromu Neden Olur?
Hasara uğramış rahim duvarlarının iz bırakarak iyileşir. Bunu, spiral kullanım sonrası rahim iç dokusunun enfeksiyonu şeklinde rahim irritasyonları izlemektedir Çocuk doğurmamış olan kadınlarda kürtaj ve spiral bu sebepten ötürü uygulanmaktadır.
Rahimde oluşan bu yapışıklıkların çoğu kez gebeliği takiben plasental doku kalıntılarından ve yapılan kürtaj sonrası meydana gelmektedir. Asherman sendromu tr genellikle küretaj ile oluşan bir durumdur.
Küretajlar Haricinde Asherman Sendromu Görülmesi
Küretajlar haricinde myomektomi ve sezaryen operasyonlarında da görülme riski bulunmaktadır. Ancak Asherman sendromu daha çok herhangi bir operasyon geçirmemiş kişilerde de meydana gelebilmektedir. Asherman sendromuna rastlanmaktadir.
Asherman Sendromu Diğer Sebepler
Asherman Sendromu diğer sebepler şunlardır; gebelik çoklu doğum miyom çıkarma ameliyatı, rahim içi kanamalar veya tüberküloz enfeksiyonu sayılabilir. Bazen menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda bu durum kendiliğinden de görülebilmektedir.
Asherman Sendromunun Riskleri Nelerdir?
Asherman sendromunun riskleri; Asherman sendromuna sebep olan cerrahi müdahaleler sonrası enfeksiyon meydana gelmesine ya da rahmin içinde küçük bir parça kalması riskini arttırmaktadır. Gelişi güzel bir halde yapılan küretaj işlemlerin büyük bir çoğunluğu Asherman sendromu ile sonuçlanmaktadır.
Asherman Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Asherman Sendromunun en yaygın belirtisi adet kanamalarının aniden kesilmesi ya da önemli oranda azalmasına neden olabilmektedir. Ayrıca gebe kalamama ve tekrarlayan düşükler Asherman sendromunun belirtileri arasında yer almaktadır.
Bu rahatsızlıklar herhangi bir başka hastalık ile kolay bir şekilde karıştırılmaktadır. Bu nedenle ayrım edilmesi uzun zaman alabilir. Asherman Sendromun hastalığı içintanı rahim filmi ile konulur.
Asherman Sendromunun Sebep Oldukları
Rahim içi yapışıklıklar hiç adet görememe ya da adet kanamasının miktarındaki adet düzensizlikleri, tekrarlayan gebe kayıpları, plasental yerleşim alanı ve infertilite (kısırlık) benzer şekilde durumlara sebep olur.
Asherman Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Bazı kadınlarda ise bu hiç bir belirti vermez Hasta doktora genellikle adet görememe ve gebe kalamama şikayetleri ile başvurur ama lütfen adet kanamasının miktarındaki düzenlik değerlendirmesi tek bulgudur. Adet kanamasının miktarı ile yapışıklığın şiddeti içinde direkt bir ilişki yoktur. Yapısal ilerleyicidir ve erken teşebbüs açısından önemlidir .
Asherman Sendromunun İlerleme Sebebi Nedir?
Sendromun İlerlemenin sebebi yaptıkların rahim kas aktivitesini sınırlaması ve bu etki ile rahme östrojen (kadınlık hormonu) yayılımını azaltmak ve atrofiye (gerileme) niçin olduğu . Rahim içi yapışıklık giderilmesi ile beraber P oranında gebelik oranında adet bozuklukları da giderilir.
Rahim İçi Yapısallarda Hasta Neden Adet Göremez?
Rahim içi yapışmalar da adet görememe sıklıkla rastlanan bir durum rahimde oluşan bu yapışıklıklar sinir köklerini refleks mekanizmalarıyla rahmi hormonal uyarılara karşı yanıt bırakır. Bu da rahim damarlarında tıkanma lara yol açar.
Rahim kas tabakasının kan akımı azaltıp düşüklere, ya da anne karnında bebek ölümlerine yol açabilir. Kürtaj ve benzer biçimdeki durumlarda rahimdeki hasar nedeniyle oluşan adet görememe durumu adet günlerinde kasık ve bel ağrılarına neden olabilir.
Ashermann Sendromunun Rahim İçi Yapısal Etkileri Nelerdir?
Genital etkiler verem mikrobu rahim içi yapışıklık ve adet görememe olarak karşımıza çıkar. Bu hastalarda tüplerinin dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesidir ve infertilitenin yanı sıra hastanın yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanma olabilmektedir.
Ülkemizde sık rastlanan bir durumdur. Bu yaklaşım; histeroskopik olarak yapışıklıkların giderilmesi beklenmeden üreme yöntemi planlanmalıdır.
Asherman Sendromu İnfertilite (Kısırlık) ile İlişkisi Nedir?
Rahim İçinde gelişen bu yapışıklıklar döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engelleyerek düşüklere ya da gebeliği önlemeye neden olabilir. Gebelik Sürecinde spermlerin tüplere ulaşması için rahim içi boşluğunun ve tüplerin açık olması, döllenmeden sonra da oluşan embriyonun rahim içine yerleşebilmesi gerekir.
Bu yuva yeterince sağlıklı olmazsa embriyo ya yerleşemez ya da kısa müddette düşük ile abortus kaybedilir. Yapışıklığa neden olan hasar, rahmin en iç tabakasının delinmesi ile problemin daha da büyümesine yol açmaktadır. Hasara uğrayan yüzeye direkt olarak iz dokusu oluşumuna neden olmaktadır. Bu doku zamanla değişerek kalın bir katman halini alır.
Asherman Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Rahim içi yapışıklıklarının direkt ve dolaylı yöntemlerle tespit edebilirler.
Muayenehane şartlarında basit ve ağrısız halde direkt olarak rahim içine mikro-kamera ile girilerek yapılan Ofis Histeroskopi ile oluşan yapışıklıklar tespit edilir.
Yine HSG, yöntemi ile tüplerin içinin görüntülenme rahim, ilaçlı rahim filmi ile rahim içi yapışıklıkların tanısında çoğunlukla direkt tanı yöntemidir. Çekilen HSG filminde yapışıklıkların rahim içi boşluğunda defektlere”neden olur.
Cerrahi Girişim Ne Zaman Gereklidir?
Cerrahi girişimin ne zaman gerekli olduğu şu şekilde belirlenir: çeşitli sıvılar için ek rahim içi boşluğu genişletilir, makas ile onu bir yapısına göre ayrılır. Yapışıklıkların giderilmesi en alt kenardan başlamasına ve rahim içi yapısı normal bir hale gelinceye kadar devam edecektir.
Cerrahi tedaviyi takiben rahim içi boşluğuna doldurularak 2 ay süreyle çıkarılmaması önerilir, Burada amaç iyileşmenin Başlangıç aşamasında yüzeyleri birbirinden farklı tutarak tekrar yapışmasını önlemektir.
Çünkü P’nin yerleştirilirse tekrar yapışma oluşma riski olabilmektedir. Yine ilk tedaviden 2 ay önce hasta östrojen kullanmalıdır. Bunun amacı rahmin uyarılarak yara oluşmuş yüzeylerin yenilenmesini sağlamaktır.
Asherman Sendromunun Tedavisi
Asherman Sendromunun tedavisi yapışıklığın miktarına boyut ve ebatlarına Göre değişiklik göstermektedir. Hafif dereceli yapışmalarda rahmin içerisine spiral yerleştirme ve bu süreçte rahim iç yapısının yenilenmesine destek olmak için hormon tedavisi gereği oluştu.
Ancak daha ilerlemiş yapışmalarda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz olmaktadır. Günümüzde bu yapılıların giderilmesinde oldukça tercih edilen tr emin operasyon methot histeroskopide. Rahim ağzından bölgeye yerleştirilen ince bir teleskop ile rahim boşluğu düzenlenebilir yapışıklıklar giderilebilir.
Histeroskopi sonrasında beli bir süre östrojen tedavisi gerekmektedir. Operasyondan sonrasında rahim içi boşluğunda yeniden yapışıklıkların oluşmaması için rahim içine araç yerleştirilmektedir. Ya da rahim boşluğuna göre hyaluronik asit yapılı jeller ile yine yapışıklıklar önlenebilir.
Histeroskopi Arıtma Cihazı ile Rahim İçi Yapışıklıkların Giderilmesi
Normal muayene pozisyonunda “histeroskop” ile rahime rahim ağzından geçirilerek ulaştırılan İnce bir teleskop kullanılarak rahim içi boşluğun çok yönlü görüntülenmesini sağlayan “endoskopik Yöntem”dir.
Tedavide; histeroskopi denilen aletle yapışıklıkların giderilip rahim içi anatomisi elde edilmesi sonrasında rahim içi östrojen tedavisi ile hasar görmüş rahim alanının yine oluşturulması, tekrar edilecek yapışıklık oluşumunun önlenmesi ziyaretinde hemen sonra hastanın takip edilmesi şeklindedir.
Bazı hastalar ise müdahaleye gerek duyulmak içindir sadece izlenirler. Histeroskopi ile yapılığın tedavisi (adezyolizis), bilhassa tekrarlayan gebelik kayıpları olanlar ile infertil olgularda uygulanmalıdır. Orta ve ileri derecelerdeki yapışmalarda ve tüp ağızlarının tıkandığının açılması için uygulanır.